مراحل یادگیری زبان در کودکان
تصور اکثریت بر این است که یادگیری زبان از لحظه تولد شروع میشود. ولی دانشمندان واشنگتن، استکهلم و هلسینکی دریافتند که جنین در رحم مادر کاملا صداها را میشنود. آنها یک فایل ضبط شده متشکل از چندین کلمه مشخص را به مادران دادند و از آنها خواستند در هفتههای آخر حاملگی این فایلها را پخش کنند. جنین در رحم مادر تقریبا 50 تا 71 بار این کلمات را خواهد شنید. بعد از تولد این کودکان مورد آزمایش قرار گرفتند. دانشمندان با گرفتن نوار مغز EEG از این کودکان وقتی آن کلمات پخش میشدند تصاویر مغز آنها را مشاهده کردند.
با کمال تعجب نوزادان کلماتی که در رحم مادرشان شنیده بودند، را به خاطر آورده و تشخیص میدادند.
میدانید این آزمایش نشان دهنده چیست؟
به این موضوع اشاره دارد که کودک قبل از تولد فرایند یادگیری زبان را شروع میکند.
پس، اولین روز یادگیری زبان روز تولد کودک نیست، بلکه 30 هفته در فرآیند بارداری است وقتی توانایی شنیداری جنین رشد میکند. در نتیجه مراقب باشید که کنار زن باردار از چه چیزی صحبت میکنید! یک نفر در حال گوش دادن به حرفهای شماست.
- 0 تا 6 ماهگی
کودکانی که تازه متولد شدهاند علاقه زیادی به گوش دادن به محیط اطراف خود دارند. مخصوصا دوست دارند به صدای مادرشان گوش کنند و سریعا صدای او را از دیگر صداها تشخیص میدهند. همچنین یاد میگیرند تا صداهای زبان مادرشان را از یک فرد خارجی تشخیص دهند.
ارتباط کودک با بروز دادن درد و لذت مرکزیت دارد. و اگر به دقت گوش کنید متوجه میشوید که بچهها برای نیازهای مختلفشان به گونههای مختلفی گریه میکنند. گریه درخواست شیر متفاوت از گریه تعویض پوشک است؛ هر چند فردی که تازه پدر/مادر شده ممکن است تفاوت این گریهها را متوجه نشود.
حدود 4 ماهگی بچه ها وارد «بازی کلامی» میشوند و صداهای نامعلومی تولید میکنند؛ شامل کلماتی که با صداهای م، پ و ب شروع میشوند. (وقتی مادر میشنود که کودک می گوید ماما).
- 6 تا 12 ماهگی
این مرحله قایم باشک بازی است.
بچه ها در این سن وقتی نامشان را صدا میزنید نگاهتان میکنند و لبخند میزنند.
و همچنین به سلام و خداحافظ جواب میدهند.
در این مرحله بچهها آواهایی را ادا کرده و با زبان سرگرم میشوند. اما این دفعه بیانهای نامفهوم آنها پیچیدگی خاصی خواهد داشت. به نظر میرسد که کلمات را با هم به کار میبرند. میتوانید قسم بخورید که بچه چیزی به شما گفته است.
در واقع تقریبا در این دوره است که بچهها اولین کلمات خود را میآموزند (نه، ماما، بابا و غیره).
تا 12 ماهگی حس میکنید که بچه بیش از آنچه ادا میکند متوجه میشود. و حق با شماست. بچهها هرچند نمیتوانند زیاد صحبت کنند متوجه بیشتر صحبتها میشوند. کلمات کلیدی مانند سگ، توپ، لیوان و ماشین را تشخیص میدهند.
و کودک در اولین سال تولدش دقیقا تشخیص میدهد که معنی کلمه «کیک» چیست.
- 1 تا 2 سالگی
این مرحلهی «دماغت کجاست؟» است .
کودکان یاد میگیرند بخشهای مختلف بدن خود را تشخیص داده و به آنها اشاره کنند. و به عباراتی مانند بابا کجاست؟ دست بزن! یا کتاب و بده به من. عکس العمل نشان میدهند.
مثل همیشه، درک کودک از زبان فراتر از توانییهایش برای صحبت است. اما در این مرحله کلمات بیشتری میآموزد. از عباراتی مانند کیک بخور، بازی بیشتر و توپ نیست، آگاهی میابند.
این زمان همچنین زمانی است که کودک دوست دارد با آهنگها بخواند. و کودک هیچ وقت از این کار خسته نمیشود پس برای گوش دادن مکرر آهنگ مورد علاقه کودک خود را آماده کنید.
- 2 تا 4 سالگی
در این زمان گستره لغات کودک به طرز شگفتانگیزی افزایش مییابد. حالا به نظر میرسد نام همه چیز را میداند؛ از فنجانهایی که استفاده میکند تا کفشها و اسباب بازیها. اسامی، افعال و صفتهای بیشتری از زبان خود را میآموزد.
ساختار زبانی او بیشتر و بیشتر تکمیل میشود. جملات او بلندتر شده و اشتباهات گرامری او کم کم ناپدید میشوند. این دفعه او میتواند جملاتی مانند «مامان گرسنهام» یا «دوستانم این را به من دادند» را بیان کند.
کودک در این زمان بسیار پر حرف شده و سوالاتی مانند «بابا کجا داریم می ریم؟» میپرسد.
در این زمان میتوانید مشکوک شوید که او آماده میشود تا سوالات سختتری بپرسد.
حال کودک زبان را آموخته و به یک سخنگوی بومی تبدیل شده است.
باتشکر از
کارشناس مجموعه سرکار خانم زهره ابراهیمی
مشاور پرورش کودک دوزبانه